مسکن از جمله نیازهای اولیه هر خانواده محسوب می شود و افراد به طرق مختلف نسبت به رفع این نیاز اقدام می کنند. یکی از طرق تامین و تهیه مسکن استفاده از تسهیلات بانکی است و در این میان بانک مسکن به عنوان وظیفه اصلی و تخصصی خود بیشترین نقش را در اعطای تسهیلات جهت خرید و ساخت مسکن متقاضیان انجام می دهد. رایج ترین و شایع ترین سپرده ها نزد بانک مسکن جهت خرید مسکن (حساب پسانداز مسکن) و (خرید اوراق حق تقدم) است.
صرف نظر از تفاوت های حقوقی میان این دو سپرده تفاوت عملی این دو سپرده را می توان در سه بعد خلاصه کرد: الف: سقف تسهیلات برای دارندگان حساب های پسانداز مسکن در حال حاضر ۱۸۰ میلیون ریال است در حالیکه این مبلغ برای دارندگان اوراق حق تقدم ۲۰۰ میلیون ریال می باشد. ب: سود تسهیلات برای متقاضیان دارای حساب پسانداز مسکن در حال حاضر ۱۱% است در حالیکه این سود برای دارندگان اوراق حق تقدم ۱۲% است. ج: امتیاز تسهیلات دارندگان حساب پسانداز مسکن غیرقابل انتقال به غیر است واین افراد فقط می توانند امتیاز خود را در بانک به بستگان درجه یک (پدر – مادر – همسر – فرزند – برادر – خواهر) منتقل کنند، در حالیکه دارندگان اوراق حق تقدم می توانند امتیاز خود را در بانک به هر کس منتقل کنند. همین که دارنده امتیاز وام از تسهیلات بانکی استفاده کرد و ملک خریداری شد و در رهن بانک قرار گرفت، ملک رهن شده قانوناً غیرقابل انتقال به غیر است ولی خرید و فروش این گونه املاک در جامعه با وکالت متداول شده که در جای خود قابل تأمل و بررسی است. – عقد وکالت طبق تعریف قانون مدنی عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود می کند. – ملاحظه می شود که از لحاظ حقوقی وکالت اعطای نیابت و تفویض اختیار است و بهیچ وجه از جمله عقود ناقله مالکیت نیست. از طرف دیگر وکالت عقد جایز است یعنی به اراده یکی از طرفین یا با برخی از وقایع حقوقی منفسخ می شود.
افرایش وام مسکن اولی ها و اقساط آن
بعد از تصویب و اجرای دو طرح وام مسکن – صندوق پس انداز یکم و وام از محل اوراق – در سال جاری، این بار شورای پول و اعتبار با ایجاد تغییراتی، فضای بازتری برای زوجین به منظور استفاده از این تسهیلات فراهم کرد. صندوق پس انداز یکم (خانه اولی ها) که از خرداد امسال از سوی بانک مسکن در دستور کار قرار گرفت، بر اساس موقعیت جغرافیایی در سه سطح ۸۰ میلیون تومان در تهران، ۶۰ میلیون در مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر و همچنین ۴۰ میلیون تومان در سایر مناطق شهری اجرایی و به متقاضیان تسهیلات پرداخت میکند. ارائه تسهیلات از این طریق از محل سپرده گذاری بوده و به خانه اولی ها تعلق دارد که مجموعه افراد متاهل و مجرد را در بر می گیرد.
با مصوبه روز گذشته شورای پول و اعتبار، سطح تسهیلات پرداختی از محل صندوق پس انداز یکم برای زوجین اضافه شد؛ به طوری که زوجین خانه اولی روی یک پلاک ثبتی در تهران که وام آن ۸۰ میلیون تومان است، می توانند ۱۶۰ میلیون تومان تسهیلات یعنی به ازای هر نفر ۸۰ میلیون تومان دریافت کنند.
بازپرداخت ۳۳۰ میلیونی برای وام ۱۶۰ میلیونی
گرچه تاکنون جزئیاتی از نحوه پرداخت این تسهیلات اعلام نشده است اما طبق شرایط قبلی یعنی با سود ۱۴ درصد و دوره حداکثری ۱۲ ساله برای بازپرداخت، متقاضی وام ۱۶۰ میلیون تومانی با پرداخت به روش ساده باید ماهانه ۲.۳ میلیون تومان طی ۱۴۴ ماه قسط پرداخت کنند. وام ۱۶۰ میلیون تومانی نیز حدود ۱۷۱ میلیون تومان سود به همراه دارد و در مجموع باید ۳۳۰ میلیون تومان به بانک مسکن برگردانده شود.
سود ۱۲۸ میلیونی برای وام ۱۲۰ میلیونی
وام ۶۰ میلیونی صندوق پس انداز میکن برای زوجین ساکن در مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نیز برای هریک جداگانه پرداخت می شود که در مجموع ۱۲۰ میلیون تومان خواهد بود. در این حالت زوجین باید در یک دوره ۱۲ ساله (یعنی حداکثر زمان باز پرداخت) و با سود ۱۴ درصد، ماهانه ۱.۷ میلیون تومان قسط پرداخت کنند و در نهایت با سود ۱۲۸ میلیون تومانی، ۲۴۸ میلیون تومان سود و اصل وام دریافتی را پرداخت کنند.
اقساط وام ۸۰ میلیونی زوجین
زوجینی که در سایر مناطق جغرافیایی کشور زندگی می کنند، می توانند به ازای هر نفر ۴۰ میلیون تومان تسهیلات دریافت کنند. بر این اساس ۸۰ مییلیون تومان وام به آنها تعلق می گیرد که البته باید در دوره ۱۴۴ ماهه برای هر ماه یک میلیون و ۱۵۰ هزار تومان قسط پرداخت کنند. سود وام ۸۰ میلیونی در حدود ۸۵ میلیون تومان و مجموع بازپرداخت آن ۱۶۵ میلیون است.
جزئیات وام از محل اوراق
دیگر مصوبه شورای پول و اعتبار مربوط به افزایش سطح تسهیلات مسکن برای زوجین از محل اوراق گواهی حق تقدم مسکن بود که البته این وام اخیرا افزایش یافت و از ۳۵ به حداکثر ۶۰ میلیون تومان رسیده بود.
بنابراین مصوبه، وام جدید مسکن در سه سطح و براساس مناطق جغرافیایی اینگونه توزیع شد که ۶۰ میلیون تومان برای تهران، ۵۰ میلیون تومان برای مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر و همچنین ۴۰ میلیون تومان برای سایر مناطق بود که در این حالت متقاضی باید حداکثر در یک دوره ۱۲ ساله و با سود ۱۸.۵ درصد اقساط وام را پرداخت میکرد.
اما با تصمیمات اخیر شورای پول و اعتبار هر یک از وامهای پرداختی از محل اوراق گواهی حق تقدم مسکن (حساب سپرده سرمایهگذاری ممتاز) که – دریافتکننده باید به ازای میزان وام خود اوراق از بازار بورس تهیه کند – برای زوجین افزایش یافته و هر کدام میتوانند براساس مناطق جغرافیایی محل سکونت خود و حداکثر تا ۸۰ درصد ارزش ملک از این وام بهره ببرند. براین اساس با توجه به اینکه در مورد این تسهیلات نیز فعلا میزان سود و شرایط بازپرداخت به مانند وامهای معمولی از این محل خواهد بود، شرایط پرداخت اقساط به شرط زیر است:
اقساط ۱.۷ میلیونی برای وام ۱۰۰ میلیونی زوجینی که در تهران زندگی میکنند میتوانند به جای وام ۶۰ میلیونی، ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات به ازای هر نفر ۵۰ میلیون تومان دریافت کنند که دراین حالت مجموع اقساط پرداختی در هر ماه یک میلیون و ۷۳۳ هزار تومان خواهد بود.
دریافت کنندگان تسهیلات باید در پایان دوره ۱۴۴ ماهه، ۱۵۰ میلیون تومان به ازای وام ۱۰۰ میلیونی پرداخت کرده که در کل، اصل و سود این تسهیلات ۲۵۰ میلیون تومان است.
بازپرداخت ۲۰۰ میلیونی وام ۸۰ میلیون تومانی اما زوجینی که در مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر ساکن هستند به جای وام ۵۰ میلیون تومانی که برای افراد معمولی از طریق اوراق حق تقدم در نظر گرفته شده میتوانند تا ۸۰ میلیون تومان و به ازای هر نفر ۴۰ میلیون تومان دریافت کنند.
مجموع اقساط وام ۸۰ میلیونی حدود یک میلیون و ۳۸۰ هزار تومان در هر ماه خواهد بود. دریافتکننده باید در پایان ۱۲ سال، ۱۱۹ میلیون تومان سود به ازای این وام پرداخت کند که در مجموع وام ۸۰ میلیون ۲۰۰ میلیون تومان بازپرداخت میشود.
وام ۶۰ میلیونی تسهیلات افزایش یافته برای زوجینی است که در سایر مناطق ساکن هستند؛ به گونهای که وام ۴۰ میلیونی متعلق به این گروه تا ۶۰ میلیون تومان به ازای هر نفر ۳۰ میلیون تومان برای زوجین قابل پرداخت است.
تسهیلاتگیرندگان از این محل ماهانه حدود یک میلیون تومان و در پایان ۱۲ سال نزدیک به ۹۰ میلیون تومان سود پرداخت خواهند کرد که مجموع بازپرداخت ۶۰ میلیونی زوجین ۱۵۰ میلیون تومان است.
شرایط و مقررات
شرایط وام گیرنده:
۱- متقاضی اعم از متأهل یا مجرد باید ۱۸ سال تمام داشته و دارای درآمد مستقل باشند. ۲- متقاضی از تسهیلات بانک مسکن و سایر بانکها جهت خرید، احداث واحد مسکونی، انتقال سهمالشراکه یا تعمیر واحد مسکونی استفاده نکرده باشد. ۳- متقاضی از امکانات دولتی برای تهیه مسکن استفاده نکرده باشد. (استعلام فرم (ج) از وزارت راه و شهرسازی مبنی بر عدم استفاده متقاضی از تسهیلات دولتی شامل زمین، مسکن، تسهیلات یارانهای و ..) نکته ۱: در زمان افتتاح حساب صندوق پسانداز مسکن یکم الزامی به قرمز شدن یا ارائه فرم «ج» نبوده، اقرارنامه کتبی مبنی بر عدم استفاده از امکانات مذکور و سلب مسئولیت از بانک در صورت وجود سابقه در زمان پرداخت تسهیلات -که در نمونه فرم افتتاح حساب پیشبینی گردیده- از افتتاح کننده حساب اخذ میشود. نکته ۲: دارندگان حسابی که از دریافت تسهیلات انصراف میدهند (و یا طبق مقررات مشمول دریافت تسهیلات طرح نمیشوند) در زمان فسخ حساب، از سودی معادل سود سپردههای کوتاهمدت عادی دوره متناظر (در حال حاضر ۱۰ درصد) بهرهمند میشوند. نکته ۳: درصورتیکه دارنده حساب صندوق پسانداز مسکن یکم واجد شرایط تسهیلات طرح خانه اولی نباشد، میتواند از مزایای تسهیلاتی حساب صندوق پسانداز مسکن (خرید و احداث واحد مسکونی) تا سقفهای مقرر در حساب صندوق پسانداز مسکن عادی بهرهمند شود.
شرایط ملک: ملک مورد معرفی متقاضی جهت دریافت تسهیلات خرید ضمن دارا بودن شرایط و مشخصات لازم (ازجمله رعایت آییننامه ۲۸۰۰ و تأیید استحکام بنا مطابق سایر تسهیلات مشابه) باید: از تاریخ صدور جواز ساخت آن بیش از ۱۵ سال سپری نشده باشد.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
سلام دوست عزیز به سایت وامیار مراجعه کنید و با پشتیبان ها در ارتباط ب ...
درخواست وام برای ساخت مسکن دارم ...
سلام دوست عزیز وارد سایت وامیار بشید و برای مشاوره و راهنمایی با پشتی ...
می خوام وام بگیرم نمیدونم چه کارکنم ...
جزئیات تازه درباره ی وام ودیعه مسکن مستاجرین
وام ودیعه مسکن چیست و به چه کسانی تعلق میگیرد؟
کرونا چه تاثیری بر پرداخت اقساط وام های بانکی داشت ؟
صفر تا صد وام قرض الحسنه بانک رسالت
وام فوری رویایی در بیداری
تمامی حقوق مادی و معنوی متعلق به سایت وامیار است.